SEGÍTETTEM

történeted közös

Apró emberi gesztusok. A kialakult nehéz helyzetben bármilyen jószívből induló tett komoly segítséget jelent. Anyagi támogatás, lelki segítségnyújtás, lakhely támogatás, egy megnyugtató beszélgetés… Az alábbi történetekben egy mindenképpen közös: körülnézünk, és észrevesszük, hogy valaki segítségre szorul.

És adunk.

Nem az számít, hogy mennyit és hogy milyen formában. A lényeg, hogy odafigyelünk egymásra.

Új helyzet - Új ötlet

Az új helyzet új ötletekre sarkallja az embereket.

Budapesti kis családunk már több mint 20 éve tölti szabadidejét Simontornyán.
Nagyon szeretjük a környéket, és az ott élő embereket így hát összedugtuk a fejünket, hogyan segíthetnénk a magunk módján.Otthon is maradjunk de mégis eljusson a segítség néhány rászorulónak ebben a váratlan és nehéz helyzetben.

Sok kicsi sokra megy !

Így találtuk meg a VR Diszkontot Vajtán, akik nagyon szívesen együttműködtek és segítettek, hogy eljuttassák csomagjainkat, ezúton is köszönet érte.
Továbbá köszönetet szeretnénk mondani a simontornyai alpolgármester Úrnak aki összekapcsolt minket azokkal akik számíthatnak a segítségünkre.

Szepesi Bernadett
2020. ápr.  28.

Sikerült - munkát szereztem egy ismerősnek!

Ma szereztem munkát egy frissen kirúgott ismerősömnek 🙂 “Körülnéztem, segítettem.” Persze nem csak rajtam múlt, a cég tulajunk hajlandó ilyen körülmények között is plusz munkaerőt felvenni, de azért nagyon örültem neki es nekem ma már jó napom van tőle!

K.L.
2020. ápr. 22

CsodaTorta

2019 márciust írunk, amikor közeledett a cukrász gyakorlati vizsgám időpontja… az egyik tételünk, egy általunk vitt kész torta burkolása volt, amit utána értelemszerűen megunkkal hozhattunk.
Előtte jött egy gondolat, hogy én ezt a tortát nem a fiúknak hoznám haza, inkább egy olyan családnak szeretném felajánlani, ahol nem igazán engedhetik meg, hogy ilyen tortával lepjék meg a gyermekeiket. Kis idővel sikerült ezt a családot megtalálnom, ahol 6 kisgyermek volt, akikről kiderült, hogy tényleg az ilyen tortát csak képről ismerik és ezek a gyerekek sok mindenben nélkülöznek, amit mi el sem tudunk képzelni a saját gyermekeinkkel kapcsolatban.
Elérkezett a nagy nap, nagy izgalomban vittem hozzájuk a tortát… Emlkészem gyönyörű idő volt azon a délutánon… nem tudtam előttük megállni, mert valahogy a gps nem talált oda, így gyalog folytattam azt a kis utat… s egyszer csak megpillantottam ahogy az összes gyermek boldogan szaladt felém, annyira örültek, hogy végre kapnak egy tortát, majd az egyik kisfiú megszólalt, hogy apukájának úgyis holnap lesz a névnapja és akkor lesz neki tortája…öszintén megvallva küszködve a könnyeimmel elsiettem, mert nem szerettem volna, hogy lássák, hogy mennyire megérintettek, a kis lelkük az önzetlenségük… a mai napig elérzékenyülök és egy örök szép emlék marad!!!

Szilva – SzilvaCake 
2020. április 22.

az is ajándék, ha valaki elfogad

Beus lett volna az utolsó, aki pénzt kér tőlem azért, hogy még 1-2 hónapig ki tudja fizetni a bérleti díjat. A vírus félelem miatt sok ügyfele lemondta a masszázst. Ügyfelei nélkül lehetetlen kifizetni az adót, a szállás díját és a megélhetését.

Valahogy gondolkodás nélkül, természetesen jött ki belőlem, hogy akkor szívesen kifizetem a júniust, úgyis abban a hónapban születtem.
Szerintem az is ajándék, hogy valaki őszintén és örömmel elfogad valamit. Beus elfogadta az ajánlatomat olyan értelemben, hogy tudomásul vette és megköszönte. Remélem tényleg odaadhatom neki, mert úgy gondolom jó hasznát venné.

Névtelen Segítő
2020. ápr.  12.

apró gesztus egy pékségben

A pékségben esett meg, hogy reggel 8.45 kor, kint a sorban egy idős bácsi várakozott mögöttem és engedett mindenkit előre, mert még nem mehetett volna be. Ehelyett az előttem álló idegen férfival kb. egyszerre ajánlottuk fel, hogy megvesszük neki ami kell és kihozzuk.

Ottó
2020. ápr.  19.

Pilisszentlászló : az élő közösség

Pilisszentlászló a Visegrádi-hegység legmagasabb települése. Itt a helyiek összefogása már jóval a koronavírus járvány előtt megkezdődött, és a járvány megjelenésével további kezdeményezések születtek, és valósultak meg:
– Van egy nagyon aktív levelezőlista, ahol bárki kérhet segítséget a közösségtől, eladhatja a feleslegessé vált tárgyait, vagy felajánlhatja ingyen, esetleg elcserélheti, kölcsönkérhet tárgyakat, stb. Erre a listára írnak azok is,akiknek fuvarra van szükségük (jelenlegi szituációban ezzel a lehetőséggel senki nem él, sem felajánlás, sem igény szinten). Sokféle terméket (méz, pirospaprika, kakaó, bio zöldségek, stb)közösségi szinten nagy tételben vásárolunk és aki aktuálisan intézi a beszerzést, vállalja a szétosztást is.
– Régóta hagyomány a faluban, hogy azoknak a családoknak, ahova baba érkezik, a közösség minden napra főz meleg ebédet. Ehhez egy excel táblát használunk, és bárki, aki teheti, beírhatja magát. Más rendkívüli helyzetben is készítünk komatálat családoknak. A levelezőlistán értesülünk arról, ha valakinek erre szüksége van.
– A közösségből sokan egy telefonflottához tartoznak, mely jelentősen csökkenti a telefonköltségeiket, és egymás között ingyen telefonálhatnak.
– A járvány idejére készült egy excel tábla, ahol bárki a közösségből felajánlhatja a segítségét bevásárlásban, csekkbefizetésben, online ügyintézésben vagy bármi másban, amire szükség lehet. A jelenlegi helyzetben a kis közösségek összefogása a földrajzi közelségük miatt még jelentősebbé vált. Azok tudnak igazán a mindennapokban segíteni egymásnak, akik közel laknak egymáshoz.
– Létrejött egy bevásárlócsoport, ahol a közösség együtt rendel kistermelőktől zöldséget-gyümölcsöt, tejterméket, illetve egy faluban lakó péktől kenyeret, lisztet. A falu önkormányzata biztosítja az átvételi helyszínt
.

Szilvi és Peti 
2020. április 20.

Makko-ho receptre

Nekem is receptre “írták fel” másfél éve a Makko-ho gyakorlatokat. Ezek a do-in alapgyakorlatai, rutinnal reggelente negyed óra alatt elvégezhetőek. Annyi mindent megéltem a rendszeres gyakorlással a saját testemmel való kapcsolatban, hogy azt éreztem, muszáj ezt továbbadnom és hölgyeknek szerettem volna juttatni ebből a tudásból, hiszen én is nőként tapasztaltam ezt meg. Hónapok óta mocorgott bennem az ötlet, és azzal, hogy itthon maradtunk, egyszer csak “kijött”. Formát kapott, egy nagyon kedves pedagógus ismerősömtől hallottam a sutori oldalról, és azt éreztem, ennek itt a helye. Elkészültek hozzá a hanganyagok és a képek, kialakult, hogy egy 28 napos program lesz, heti két e-maillel, 4 héten át mélyülünk el az öt elem, és a hozzájuk kapcsolódó testi-lelki minőségek rejtelmeiben. Egyszerre igyekeztem gyakorlásban keveset és hozzá kapcsolódó információkban mélyet adni. Az ingyenes program a feléhez közeledik, a tervezett 50 fő helyett 70-en vagyunk benne és már meghirdettem a következőt. A visszajelzésektől pedig olvadozik a szívem.

A neve: BeYoU: Belső női Univerzum.

Salamon Anikó 
2020.április 20.

Nekik bevétel, nekünk jó megoldás

A jelenlegi helyzetben a helyi éttermeket, vállalkozásokat tudjuk annyival támogatni, hogy időről-időre ételt rendelünk tőlük. Tudjuk, hogy most nekik is nagyon nehéz és ez egy nagyon jó kezdeményezés, hogy ezzel is segíthetünk, hogy ne menjenek csődbe.

 

F.Sz.
2020. április 18.

Osztálytársamat segítve

Gimnáziumi osztálytársam – azaz 32-36 év back – sajnos súlyos depresszióval küzd és egyéb betegségei is vannak. Állapota miatt megváltozott munkaképességű és nem igazán tud beilleszkedni, elhelyezkedni.

Anyagilag is a minimumon él. Régebben is segítettem néha, de most házhozszállítással rendeltem neki alapvető élelmiszereket, mert azon túl, hogy anyagi nehézségei vannak, az immunrendszere is nagyon legyengült.

Ottó
2020. ápr.  19.

A CaliVita International is segít

A CaliVita International 8 ezer doboz multivitamint adományozott az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport közbenjárásával annak a hat segélyszervezetnek, amelyek a legaktívabb közreműködői a Segítünk egymásnak kezdeményezés adományainak céljbajuttatásában. A Magyar Máltai Szeretetszolgalat a rá bízott vitaminkészítményeket a saját fenntartásában működő intézményeiben idős, fogyatékkal élő és hajléktalan embereknek adja át.

A hír forrása itt elolvasható.

Disszertációtól a barátságig

Hihetetlen, de lassan három évre nyúlik vissza az ismeretségünk. Egy konferenciát követően keresett meg Veronika azzal, hogy tudnék-e segíteni a disszertáció írásban. Őszintén? Megijedtem a feladattól. Aztán a kedvessége annyira megfogott, hogy vállaltam: amit tudok, elmondom szívesen, de hogy ez neki mire lesz elég… Egy barátság lett belőle és elkészült a disszertáció is. Többen segítettek, és nem én voltam a legnagyobb támasz. De amikor az ember még nem tudja, mit mutat a Cronbach-alfa output a statisztikai programban, mindenképpen jól jön valaki, aki konyhanyelven elmagyarázza. Ötleteltünk, beleéltem magam 100%-ig a kutatásába és kerestük az irányokat és a hozzájuk passzoló elemzési eljárásokat. Ismerjük egymás családját és azóta is barátságban vagyunk. Szerintem csoda történt velünk. 

Anikó
2020. április 17.

Támogatóból támogatott lettem

Másfél éve kezdtem a budapesti do-in óráimat, és a magas terembérleti díj, illetve a minimális (1-2 fős) csoportlétszám miatt nem sokáig húztam, kb. fél évig. Az utolsó órák egyikére jött be Zsuzsi, és elmesélte, hogy ő is do-in oktató, már csak a vizsgája hiányzik. Bevallom, először furcsa volt, hogy annyira dicsérte az óráimat, meg is voltam illetődve, hogy valaki “szakmai szemmel” vesz részt. Aztán egyre többet beszélgettük, és barátok lettünk. Meséltem arról, hogyan birkóztam meg a kezdetekkel, milyen nehézségeim és félelmeim voltak, elmondtam a vállalkozói oldalát, nekem milyen kötelezettségeim vannak, számlaadás, stb. Úgy éreztem, ez nagy segítség volt számára. És amikor beütött az “otthon maradunk”, ő volt az, aki megtartotta élete első online do-in óráját, és én tőle kaptam inspirációt arra, hogy én is bele merjek vágni. Azt hiszem, ez így nagyon kerek. Azóta is tartjuk a kapcsolatot és biztatjuk egymást.

Anikó 
2020. április 17.

„Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.”

 Böjte Csaba — 

Share This