Blog

Falra felfüggesztett kávé
A cikk szerzője: Anonymus
2021-03-02
Egy rosszul öltözött férfi a kávézóban kért egy „felfüggesztettet! Azt hittem, rosszul hallok, pedig nagyon is jól tudta, mit csinál: Néhány évvel ezelőtt egyik barátnőmmel egy kis hangulatos kávézóban ültem, Velencében. Miközben élveztük a hihetetlenül ízletes olasz kávét, egy férfi lépett be a kávézóba. A pincérhez lépve a következő rendelést adta le: két kávét kért, egyet a saját részére, egyet pedig a „falra”.

Elkezdtük éberen figyelni a történéseket, és nagy csodálkozásunkra azt láttuk, hogy a férfinak egy kávét hozott a pincér, pedig biztosan láttuk, hogy kettőt fizetett. Miután ez a férfi elhagyta a kávézót, a pincér egy papírt vett elő és ráírta „egy csésze kávé”, majd a lapot kitette a falra.

Ahogy ott ültünk, észrevettük, hogy két másik férfi is jött, akik három kávét fizettek, kettőt ittak meg, és egy újabb cetli került a falra „egy csésze kávé” felirattal.

Ez valami egészen elképesztő és érthetetlen volt számunkra. Befejeztük a beszélgetést, kifizettük a számlát és elhagytuk a kávézót.

Néhány nappal később ismét ebben a kávézóban tartózkodtunk, éppen erős kávét szürcsölgettünk. Ekkor egy rosszul öltözött ember lépett be a kávézóba, megnézte a falat, és a bárpulthoz sétált. Egy székre leült, majd a következőt mondta: „Egy csésze felfüggesztettet kérek!”

A személyzet egyik tagja azonnal kitöltött neki egy csésze eszpresszót, olyan nyugodtan, mint minden más vendégnek, sőt, még jó reggelt is kívánt neki. A férfi megitta a kávét, megköszönte, és egy centet se fizetve távozott. Ezzel egyidőben a pincér levette az egyik papírlapot a falról, és a szemetesbe dobta.

Ekkor értettük meg az egészet! Hihetetlenül mellbevágó volt a tudat, hogy amit láttunk, az a szegények felé irányuló tisztelet. Egészen felmelegítette a lelkünket, és el kell ismernem könnybe lábadt a szemünk.

Ebben az egészben az a számomra az egyik legfontosabb, hogy a rászoruló személynek nem kell megalázkodnia, könyörögnie azért, amit vásárolni szeretne, mert bizonyos okok miatt nem is engedhetné meg magának.

Egyszerűen benéz és látja, hogy van „szabad kávé” a falon, kikéri, a személyzet pedig olyan természetesen szolgálja fel neki, mint bármelyik más (fizető) vendégnek. Mert a kávét igazából kifizették. Senki se lesz szegényebb, senkit se csapnak be, ellenben a szegény biztos örül annak a csésze kávénak.

Így lesz a világ egyszerre egy kissé szebb, kedvesebb és melegebb.

Ez egy csodálatos ötlet, amely az olaszoknál alakult ki.

Így tudtam meg, mit is jelent valójában a „falra felfüggesztett” kávé…

1 Hozzászólás

 1. Paragi Tímea

  https://www.facebook.com/pekmuhely/posts/3009779375786639?hc_location=ufi
  máj.1
  Hála nektek (is), ma sok Kenyérjegytől megváltunk. Odaadtuk olyanoknak, akiknek most szükségük volt rá. Annyian adakoztatok, hogy csak itt állt a számtalan jegy és kevés fogyott belőle.
  Pont a napokban olvastam egy cikket (https://444.hu/…/most-senki-nem-tud-adni-egy-darab-kenyeret…) egy emberről, aki nehéz sorsú honfitársainknak segít. Felvettük vele a kapcsolatot, mert mi tudunk adni kenyeret. Ezt ma, a munka ünnepén meg is tettük.
  Köszönöm szépen mindenkinek, aki segített és azoknak is, akiknek adhatunk!
  Legyen Emberiség, Boldogság és Bőség a világban 🌞!
  Józsi /Pékműhley/

  Válasz

Hozzászólás írása

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Átok és/vagy ajándék

Átok és/vagy ajándék

Mielőtt rátérnék a cím mögött meghúzódó tartalomra, szeretném egyértelművé tenni, hogy nem hiszek a megoldások általánosságában, a „receptekben”.
Főztél már kétszer ugyanolyan húslevest? Nem valószínű, még akkor sem, ha kivétel nélkül mindig betartod a nagyi receptjének utasításait.

Share This